Het programma is verdeeld in overkoepelende thema’s. Deze thema’s zorgen voor een rode draad door het programma van het festival. Een thema is een verzameling activiteiten die 3 dagen doorloopt. Hieronder vind je een toelichting per thema en alle activiteiten die tot nu toe zijn aangemeld.

Op deze pagina kun je ook zelf activiteiten aanmelden. Als je deze graag specifiek onder een van de thema's zou willen laten vallen dan kun je dit vermelden bij de aanmelding. Als je activiteit niet onder één van de thema's past dan kun je hem plaatsen onder de verzamel categorie 'overig'. Een activiteit kan 45 minuten, 1,5 uur óf 3 uur duren. De langdurende onderdelen geven je de mogelijkheid om dieper in te gaan op sommige onderwerpen en dat kan fijn zijn :)

THEMAPLAATJE-2016_DEF

Hieronder vind je alle activiteiten die tot nu toe zijn aangemeld. Onderaan iedere workshop zie je onder welk thema deze valt.


 • Food Heaven

  Categorie: Food Heaven - 

  Op het Permanent Beta Festival hebben we niet zomaar een keuken maar een heuse Food Heaven. Sytse, keuken crew en deelnemers zijn er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het snijden, raspen, koken, stoven, braden en pocheren om ons op gezette tijden hemels eten te serveren. Heb je altijd al eens van professionals de kneepjes van snijden, hakken en schillen willen leren dan is dit je kans. Dit jaar staat het eten in het teken van de Italiaanse en de Ethiopische keuken. Met pasta’s, pizza’s en carpacio brengt Food Heaven je in Italië. Op de Italiaanse dag zal de lucht bezwangerd zijn van basilicum-, oregano-, salie- en tijmluchten. De Ethiopische keuken zal voor de meesten  een ontdekkingsreis zijn. Stevig gekruide vleesstoofpotten, veel groentes en zuurdesem pannenkoeken waarmee  je al het lekkers met je handen oppakt (eigenlijk alleen je rechter hand, de linker hand is ergens anders voor) om het genieten te laten beginnen. Knoflook , gember, Ethiopische kardemon,  kruidnagel en  basilicum zijn maar een paar van de bij de Ethiopische keuken horende smaakmakers. Eigenlijk is het alleen voor het eten al meer dan de moeite om weer naar het bos te komen en krijg je de rest er als extra bij cadeau. • Learnings in een Innovatie lab van de Rijksoverheid

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Samir Lahiri

  Van innoveren, verwonderen en nieuwe dingen creeren in de nieuwe vrije wereld als ondernemer tot ambtenaar in een van de ministeries van de Rijksoverheid. Om daar vanuit 'n lab beweging te stimuleren. Ik probeer het sinds maart en deel mijn learnings


 • Ben jij wel duidelijk? Hoe je zorgt dat het kwartje wél valt

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Mark Meinema

  Heb je ooit iets héél duidelijk uitgelegd en toch snapte niemand je? Zou het niet fijner zijn als je boodschap wél overkomt? Je krijgt: - veel beter beeld van je publiek - een kleinere, simpeler boodschap - door hoe je het kwartje wél laat vallen


 • Powwow Easycratiseren

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Martijn Aslander & Annette Dölle

  In de herhaling na vorig jaar. We weten zelf ook nooit wat er precies uitrolt en daarom is het juist zo leuk! Met veldverkenning, tools, andersomdenkende dingen, niet-wetend-weten en veel interventies voor projectprocessen.


 • Release your inner Viking and play Kubb!

  Categorie: Play - Georganiseerd door: Eveline Bakker

  Volgens de legende werd Kubb al in de middeleeuwen gespeeld door de Vikingen tijdens het sprokkelen van brandhout. Nu, ca. 10 eeuwen later maken we op het PBF onze eigen ‘nooit af’ versie.. En spelen we natúúrlijk om een rondje: ‘nooit op’!!!


 • Wake the fuck up!

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Nathalie Bouts

  "Ben ik wel goed genoeg?" "Kan ik dat wel?" Ja! Jij kan alles bereiken wat je wilt. Reis mee naar mijn "Narnia" waar ik je laat ervaren dat je alles kan. Maakt je blijer en krachtiger. Beloofd! Wil je een supercharcher? Kom dan naar deze workshop.


 • Yves Klein Blue

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Miranda Hesseling

  Tijdens het festival komen we aan bij kleur; ultramarijn blauw. We stappen in de wereld van Yves Klein. Klein zocht jaren naar het perfecte pigment. Hij mengde dit ultramarijn met rhodopas; deze kleur is volgens Yves het meest ultieme blauw.


 • Samen Werken in Blote Kont

  Categorie: Up to us - Georganiseerd door: Pauline schueler en Aukje Nauta

  Voor zakelijke stellen: samenwerking is leuk en zorgt voor frictie. Hoe deal je daarmee? Wat is van jou? Wat is van de ander? Hoe hou je persoonlijke en professionele issues uit elkaar? Ter lering ende vermaeck brengen wij onze samenwerkingsissues in


 • Labyrinth maken en lopen

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Mariska Lunsing

  ik zoek 2 mensen die willen helpen en samen leggen we het labyrint en lopen het in. ik zal een beschrijving ervoor maken.


 • Sessie Tekentherapie

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Mariska Lunsing

  je hebt een hulpvraag, je wilt iets onderzoeken/veranderen/hebt een klacht, samen gaan we aan de slag, ik geef je een creatieve opdracht en van daaruit counsel ik en het doel is dat je verder komt.


 • Heelbeeld van de 5 rijken

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Mariska Lunsing

  Een tekentherapeutische opdracht. Elk rijk staat voor een aspect van je persoonlijkheid op dit moment. Na het tekenen wordt dit besproken, doel meer inzicht.


 • Stop the waste

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: marije van der werf

  Hoe kunnen we met zijn allen zo veel mogelijk producenten bereiken om kritisch te kijken naar hun afvalstromen, zodat er minder afval wordt afgevoerd maar het juist een bron wordt voor anderen? Super tof als je mee denkt om deze switch te maken, lets go!


 • Interactieve media coderen

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Frank Los

  Interactieve media programmeren met Javascript! Presentaties, spelletjes of eye-candy. In mijn workshop geef ik je zodanig tools mee dat je thuis zelfstandig verder kunt. Neem je laptop mee!


 • Impact meten & zichtbaar maken

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Annet Struik

  Maak je impact zichtbaar. Vind gemakkelijker meedenkers, -doeners, klanten, financiers. Zonder ingewikkelde systemen of trajecten De simpele essentie van impact meten en zichtbaar maken, hoe dat praktisch te doen en plenaire speedcoaching.


 • De Methodegenerator

  Categorie: Palace of Wisdom - Georganiseerd door: Aukje Nauta & Floris Koot

  Een ™ methode aanleren kost geld. Ontwikkel er zelf een! Vertrouw dat alle intuïtieve kennis en vaardigheden aanwezig zijn. Vind jouw meest eigen methode waarmee je een ander, het 'systeem', en/of jezelf helpt met welk levensvraagstuk dan ook.


 • Tension Release Exercises (TRE)

  Categorie: Wellness - Georganiseerd door: Tjeerd Verbeek

  Mensen hebben - net als andere zoogdieren - een ingebouwde reflex om door middel van trillen spanning los te laten. In de workshop leer je hoe je met deze biohack de ‘neurogenic tremors’ kunt activeren. Neem een matje mee.


 • Futures Literacy KnowLab

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Loes Damhof

  We gebruiken elke dag de toekomst. Maar hoe eigenlijk? En hoe kun je de toekomst inzetten voor het nu? In deze workshop leer je je aannames omtrent de toekomst te onderzoeken met als doel: innoveren van het heden en het omarmen van onzekerheid!


 • How to light your fire without a burnout

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: esther jacobs

  Hoe kan je grote resultaten halen zonder je reserves uit te putten? Hoe steek je je nek uit zonder het risico verlamd te worden door teleurstelling? Over transformatie van hoofd naar hart. Esther op haar allereerlijkst.


 • Krantjemep Death Match

  Categorie: Play - Georganiseerd door: Michiel Wijgmans en Nynke van der Bij

  Ga ervandoor met de Kampioenstitel van Krantjemep- Death Match! Het idee is even simpel als hilarisch. Blinddoek jezelf en ga gewapend met een krant iedereen te lijf. Zodra je een krant voelt, ben je af. Last man standing wint!


 • CommonEasy: Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar dan anders, lief en leuk!

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Jeroen Doensen

  CommonEasy is een alternatief voor verzekeren, samen met je netwerk deel je het risico op arbeidsongeschiktheid. Je legt geld apart om met je spaarpot anderen te kunnen helpen en als er niets gebeurt dan blijft het geld gewoon van jou.


 • De Rode Tent

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Nienke Gottenbos

  De Rode Tent is een eeuwenoud gebruik: een veilige ruimte waar je kunt delen wat je wilt en waar je sisters met aandacht naar je luisteren. Geen advies, geen oordeel. Just listen. Sub rosa: what happens in the tent, stays in the tent. WOMEN ONLY! ❤


 • Alle serieusheid op een stokje – spelen met eigen ervaringen

  Categorie: Play - Georganiseerd door: Loes ten Berge

  We gaan samen spelen met serieuze ervaringen die je hebt gehad en daar luchtigheid en plezier in brengen door middel van improvisatietheater. Kom je ruimte lekker oprekken en een nieuwe blik vormen!


 • Ongegeneerd Complimenteren

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Hannah van der Rest

  Feelgood-workshop waarbij we ons anderhalf uur onderdompelen in de mooie en leuke dingen van elkaar. Je krijgt tips voor het geven én ontvangen van een goed compliment. Maar we gaan vooral lekker ongegeneerd complimenteren.


 • Morning Routine

  Categorie: Wellness - Georganiseerd door: Martijn Holtes

  Zorgen dat je met een leeg en opgeruimd hoofd de dag begint! Voor de liefhebber starten we met een frisse duik. Daarna leid ik je door een mindfulness oefening (ong. 30 minuten) gebaseerd op de priming sessies van Tony Robbins. Neem een warme deken mee.


 • App Together

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Daan van Bergen

  Iedereen kent ze wel. Die ene geweldige app waar je zoveel profijt van hebt. Ikzelf heb wel een paar suggesties en tips. Maar jij waarschijnlijk ook! Samen gaan we de meest geweldige, bruikbare, slimme, 'live-changing' apps ontdekken


 • Lekker potje AUMen

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Ru Nacken

  Goede kans dat je wel eens Aum (a.k.a. Om) hebt gezongen. Ik kom het geregeld tegen voor of na een yogalesje: 3 keer AAAaaaauuuuuuuoeeeemmmmm. Ik vind het altijd heerlijk. Waarom eigenlijk? En laten we het een keer flink langer doen dan 3 keer.


 • Aan de slag met effectief altruïsme

  Categorie: Palace of Wisdom - Georganiseerd door: Sjir Hoeijmakers

  Deze sessie is de follow-up van 'effectief altruïsme' in het Palace of Wisdom. Je leert wat er al in Nederland gebeurt en hoe je daar aan bij kunt dragen. En we denken samen na over nieuwe manieren om effectief altruïsme in de praktijk te brengen!


 • Hoe we met nieuwe technologie het narratief van de wereld radicaal mooier maken

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Jan-Peter Doomernik

  Wat zijn onze blinde vlekken in de wereld van vandaag? Hoe kunnen we met bouwblokken als blockchain, artificial intelligence en autonome assets(bijv zelf rijdende auto)eco systemen bouwen die bijdragen aan de maatschappij? Een verhaal en een workshop


 • Tango as a mirror

  Categorie: Play - Georganiseerd door: esther jacobs

  Samen met een van Nederlands beste tangoleraren - Bas Knuttel- geven we je een indruk van de Argentijnse tango. Ook beloven we je prachtige inzichten over leiden en volgen, communicatie, mindfulness, improvisatie en samenwerking.


 • Groene avonturen beleven zonder huis

  Categorie: Up to us - Georganiseerd door: Marin Leus

  Hoe kun je leven zonder huis en weinig geld uitgeven? In deze lezing (met veel foto's!) laat ik het je zien. Sinds 1 juli ben ik voor onbepaalde tijd (3 maanden? 3 jaar?) door Nederland en België aan het fietsen als een moderne nomade.


 • Social deduction game: Weerwolven

  Categorie: Play - Georganiseerd door: Anita Groenendijk

  Weerwolven is een social deduction game. Op basis van speciale rollen, logica, intuitie, misinformatie en manipulatie, en gewoon omdat het kan worden spelers een voor een uit het spel gestemd, totdat de winnaars overblijven. welkom in de tribe!


 • Even naar een vorig leven

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Anita Groenendijk

  Ik neem je heel even mee naar een vorig leven. Je onderbewuste kan je zo beelden en gevoelens geven van een vorig leven. Ik test even of het ok is en dan krijg je in 10 minuten een gekke, mooie, of wijze boodschap van jezelf. iedereen komt ad beurt.


 • Luisteren met giraffe-oren

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Lidewij de Gier

  Hou jij van diepgaande gesprekken en wil je magie en verbinding ervaren in contact met anderen? We gaan samen empatisch leren luisteren op basis van Geweldloze Communicatie. Ontdek een manier van luisteren die je leven verrijkt!


 • Is mijn baan toekomstproof?

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Bas van de Haterd

  1 op 1 gesprekken van 15 minuten per persoon over de vraag: is mijn werk/baan toekomstbestendig en wat zou ik kunnen doen om het meer toekomstbestendig te maken.


 • Wat nemen de robots niet over?

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Bas van de Haterd

  Brainstorm. Na een korte introductie over de invloed van technologie op werk (robots nemen ons werk over) een brainstorm over de vraag: waar liggen nog kansen? Wat zijn banen van de toekomst?


 • Pijl en boog

  Categorie: Play - Georganiseerd door: cees van der weijde

  Kom zelf een pijl en boog maken! Na het maken gaan we een wedstrijd houden met een prijsje.


 • Stoelmassage

  Categorie: Wellness - Georganiseerd door: Mariska Bosch

  Wil je lekker ontspannen? Wil je vastzittende spieren laten masseren? Schrijf je in voor de stoelmassage door je naam op bij het bordje bij de stoel te noteren. Ik masseer 20 minuten over de kleding het hoofd, de nek, schouders, armen, handen en rug.


 • Switchball

  Categorie: Play - Georganiseerd door: Floris Koot

  Switchball is de 21e eeuwse sport, die verder gaat, waar de 'rituele oorlogsvoering' (alle andere teamsporten) ophoudt. Snel, flexibel, samenwerken, verrassend en heeel erg leuk. Voor de 5e keer op PBF, doe (weer) mee!


 • The Gentle Revolution

  Categorie: Up to us - Georganiseerd door: Floris Koot

  How to embrace: "We're the ones we've been waiting for."? Discover how running in the forest, play, following your inner compass, and love are connected in one wild adventure workshop on social activism and visionary leadership. Dress for woods.


 • Vergroot je zichtbaarheid

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Klaartje Vreeken

  Wil jij jezelf zichtbaarder maken? Potentiële klanten gaan met jou in zee na 7 contactmomenten. Hoe zorg je voor deze contactmomenten online en offline? Interactieve workshop van Klaartje Vreeken - Seats2meet Haarlem en ondernemerszwerm RBIJ Haarlem


 • Je toekomstige zelf

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Nicolet Theunissen

  Wil jij ook leren koffiedik kijken? Sta je klaar voor meer positief gedrag en deugden in je leven? Werk dan aan je toekomstige zelf. Houd jezelf de spiegel voor en zet je doelen op een rijtje. Verruim je blik en maak een plan voor de toekomst.


 • Yinnen met Dick

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Henny Visscher

  Op zijn eigen, kenmerkende manier geeft Dick Oosterwijk op het festival een yin yogales. Dus: ga lekker zitten op je billetjes, sluit je ogen en doe mee met de oefeningen die je bindweefsel oprekken. Lekkah!


 • Wat als muren konden praten…

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Pia van den Berg

  Speurneuzen en schat graven op microniveau in je eigen huis... Hoe een project uit de hand kan lopen en een straat een spiegel is voor een tijd, samenleving en stad. Storytelling in zijn puurste vorm.


 • Music as a native language

  Categorie: Palace of Wisdom - Georganiseerd door: Tollak Ollestad

  A workshop on how deeply music, like language, is wired in our brains, and what we can learn from other cultures around the world where music is a much more active part of daily life and is learned the same way language is learned.


 • Intuitive flow Yoga workshop

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Tollak Ollestad

  Intuitive flow Yoga is an active flow style of Yoga that focuses on learning to "feel" your practice more and to "think" about it less. Emphasizing the breath, it's about creating a more intuitive connection to the deeper levels of your practice.


 • Superhelder, van angst naar vertrouwen

  Categorie: Palace of Wisdom - Georganiseerd door: Erik Kuperus

  Onvoorbereid op een podium gaan staan. Dat is doodsangst. Hoe je deze (en daarmee alle andere angsten) kan overwinnen laat ik je in deze workshop ervaren. 20 jaar improvisatiecabaret en de wijze lessen van veel goeroe's komen samen in deze workshop.


 • Improvisatiecabaretier binnen een dag

  Categorie: Play - Georganiseerd door: Erik Kuperus

  In deze workshop leer je de basics van improviseren op een podium (wat trouwens hetzelfde is als ernaast) Accepteren, samenwerken en communicatie vormen de bouwstenen, maar plezier en vertrouwen zijn leidend. Doel: een voorstelling later op de dag!


 • (familie) opstellingen, met de voeten op de grond

  Categorie: Palace of Wisdom - Georganiseerd door: Erik Kuperus

  Als improvisatiecabaretier ben je altijd in het hier en nu. Als jongen uit Rotterdam-zuid doe je normaal, want dat is al gek genoeg. Als opsteller sta ik open voor wat er is en geef hier tekst aan, helder, duidelijk, en genadeloos eerlijk.


 • Ontdek je plek in het chaoskruis

  Categorie: Welcome to the Future - Georganiseerd door: Maartje van der Weide

  Welkom in de nieuwe wereld. Hoe kom je van een wereld die 'af' is naar een wereld die 'nooit af' is? Hoe ziet dat eruit en wat betekent dat voor jou en je werk? En hoe ga je om met mensen en structuren om je heen die niet lijken te zien wat jij ziet?


 • Factfulness

  Categorie: Palace of Wisdom - Georganiseerd door: Peter ten Wolde

  Spiegel je wereldbeeld en ontdek dat de wereld er een stuk beter voorstaat dan we vaak denken. Maak kennis met een denkwijze om helder te navigeren in deze snelle, digitale tijd zodat je zaken onbevooroordeeld in de juiste context plaatst.


 • Rem en Fem in fantastisch gesprek

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Femke Hille en Remco Boerma

  Met Rem en Fem in gesprek geeft alle denkbare onderwerpen ruimte om weer in beweging te komen. Met jarenlange ervaring met draken demonen en ander fantastisch spul. Naast zweverig ook heerlijk plat en praktisch.


 • Channeling

  Categorie: Tribe of Passion - Georganiseerd door: Remco Boerma

  Dit jaar voor het laatst! In een channeling spreek ik vanuit een ander bewustzijnsniveau. Hierdoor spreek ik voor de Verwoorders. Meest besproken onderwerpen zijn selfempowerment en de wet van aantrekking. (anders dan The Secret).


 • poëzie vanuit niets

  Categorie: Overig - Georganiseerd door: Gijs ter Haar

  Door middel van associatieve schrijfoefeningen beginnen we vanuit het niets taal te maken, de regels ontstaan vanzelf, en alle taal leidt naar meer taal, de structuur brengen we zelf aan. Gijs ter Haar geeft al 15 jaar workshops en masterclasses poëzie.


 • Effectief altruïsme: zo effectief mogelijk de wereld verbeteren!

  Categorie: Palace of Wisdom - Georganiseerd door: Sjir Hoeijmakers

  Leer hoe je hart en hoofd kunt combineren om vele malen meer voor anderen te betekenen, en hoe deze nieuwe manier van denken en handelen de wereld aan het veroveren is.